Clădirea care găzduiește Muzeul de Istorie a fost cunoscută sub numele de „Casa Sfatului“ încă din 1420, când a fost proiectată. Acesta este locul unde întâlnirile, procesele publice și spectacolele de teatru aveau loc. Turnul principal (1525-1528) de 58 m, utilizat ca un turn de veghe, este înconjurat de patru turnuri mai mici, cu o sferă în partea de sus a fiecăreia, simbolizând dreptul judecătorilor orașului să decidă sentința capitală. De-a lungul secolelor, au fost luate decizii importante în Casa Sfatului, cu privire la evenimente cruciale pentru Brașov, Tara Bârsei și chiar pentru întreaga Transilvanie.
Consiliul orasului s-a mutat din această clădire în 1876. Aproape de turn era piața, structurată în funcție de produsele specifice care au fost comercializate aici: piața grâului, piața inului, piața de flori, locul Dogarilor etc. În 1523, un ceas a fost plasat pe partea de sus a turnului și în 1774 a fost instalată stema.
Muzeul de Artă
Proiectat în stil nou-baroc, unitatea care găzduiește Muzeul de Artă a fost construit în 1902. Aici se află expuse opere ale unor celebri pictori români, precum Nicolae Grigorescu, Ștefan Luchian, Gh. Petrașcu, Nicolae Tonitza și Theodor Pallady, precum și lucrări ale artiștilor locali din toate generațiile.
Strada Sforii
Strada Sforii este cea mai îngustă stradă din oraș și una dintre cea mai înguste din Europa – 1.32 lățime, 83 m lungime – și demonstrează tendințele de urbanizare din Brașovul medieval. La început, a fost destinată pentru a lega străzile Porții și Cerbului, fiind o modalitate de trecere necesară pentru pompieri.
Poarta Ecaterina
Poarta Ecaterina este una dintre cele mai vechi porți și își păstrează aspectul inițial. Timp de mai multe secole a fost singura poartă de pe partea de vest a orașului-cetate. Inscripțiile de pe poartă, de asemenea, menționează anul 1540. Un document din 1552 amintește de existența unui depozit de praf de pușcă și proiectile. Turnul Porții Ecaterina avea un plan pătrat, cu turnulețe de pândă la colțuri și era prevăzut cu un pod mobil legat cu lanțuri pentru a asigura trecerea peste șanțul de apă. După deschiderea porților spre Șcheii Brașovului, Poarta Ecaterina a fost zidită și folosită drept magazin. Lândă Poartă se află și astăzi o parte din vechiul zid al orașului.
Poarta Șchei
Poarta Schei a fost ridicată între anii 1827-1828, cu scopul de a facilita comunicarea între locuitorii din Șcheii Brașovului și cei din cetate. Este localizată chiar lângă Poarta Ecaterina, construită din piatră și cărămidă în stil clasic, aspectul său fiind acela de arc de triumf.
Vă așteptăm la Brașov, sa vă relaxați într-una dintre locațiile Complexului Ambient și să descoperiți atracțiile pe care le oferă acest frumos oraș din Transilvania.