Ziua de 8 martie este sărbătorită ca Ziua Internațională a Femeii. Așa cum sugerează numele, persoanele de sex feminin sunt celebrate și răsfățate cu flori, bomboane și cadouri.
Inițial, Ziua Femeii era o sărbătoare cu conotații socio-politice. Se organizau diverse manifestații pentru promovarea egalității de drepturi între barbati si femei, dar sărbătoarea și-a pierdut această semnificație și a devenit un eveniment romantic de celebrare a iubitelor. Ziua Femeii a fost sărbătorită pentru prima oară acum 106 ani, în 1911. În anii ’70, 8 martie a fost declarată sărbătoare oficială și zi liberă în Uniunea Sovietică. Tot în această perioadă, evenimentul a devenit recunoscut la nivel mondial.
În multe țări, 8 martie este considerată prima zi a primăverii. Alte tari susțin că pe 1 martie începe primavara. Până în anul 2009, România era printre puținele țări care sărbătoreau Ziua Mamei odată cu Ziua Femeii. Copiii realizau felicitări facute de mana pe care le daruiau împreună cu o floare, de 8 Martie.
În 2010 s-a stabilit ca Ziua Mamei să fie sărbătorită oficial în prima duminică a lunii mai, iar cea a tatălui în a doua duminică a lunii mai.
Fiind o sărbătoare recentă, nu există tradiții și obiceiuri legate de celebrarea femeii pe 8 Martie. În schimb, femeile au parte de mai multe sărbători dedicate lor pe parcursul anului: pe 7 ianuarie este Cumetria femeilor. Cu ocazia acestei zile, femeile se adună în gașcă și petrec în lipsa bărbaților; pe 15 iulie se sărbătorește Ciurica, ziua în care femeia are voie să își bată bărbatul. Se spune că cei care trec prin asta vor primi bătaie tot anul si pentru asta, bărbații obișnuiau ca în această zi să plece de acasă, pentru a scăpa de furia nevestelor; procoava este sărbătorită la data de 1 octombrie, iar in această zi, Sfântul Procoavă le îndeplinește rugăciunile fetelor care își doresc un păr mai frumos, astfel, își pot întâlni ursitul mai repede și mai ușor; sfânta Vineri este considerata o divinitate importantă a femeilor, se spune că cele căsătorite sunt protejate de către această zeiță. Din respect pentru divinitate, femeile nu au voie să toarcă, să spele rufe sau să facă pâine în nici o vineri din an și nici pe 14 octombrie (de Sfânta Parascheva).
Echipa Conacul Ambient ureaza tuturor femeilor un 8 Martie calduros si o primavara minunata!